- Afgelopen week gaf de Nederlandse Vereniging van Banken het advies om altijd wat content geld in huis te hebben voor noodgevallen.
- Dat advies is zeker relevant voor Nederlanders, want wij leunen vergeleken met andere Europese landen veruit het meest op digitaal betaalverkeer.
- Tegelijk zijn er uitdagingen, want het mkb zit niet te wachten op contant geld en ook geldautomaten zijn er slechts in beperkte aantallen.
- Lees ook: Zorg voor contant geld thuis in oude sok als betalingssysteem uitvalt door ‘geopolitieke’ cyberaanval: dat adviseert Nederlandse bankenclub
Afgelopen week adviseerde de Nederlandse Vereniging van Banken huishoudens om altijd wat contant geld in huis te hebben vanwege het toenemende gevaar op verstoringen in het digitale betaalverkeer. Hierop werd was er even een piekje bij het aantal geldopnames bij geldautomaten plaats.
Maar hoe denken Nederlanders überhaupt over contant geld? Vergeleken met andere Europese landen blijkt Nederland zeer zwaar op digitaal geld te leunen. We doen vrijwel niets meer met cash, meldt spaarplatform Raisin woensdag, op basis van eigen onderzoek.
Zo staat Nederland een een zogenoemde cashranking op plek tien bij de grootste economieën van Europa. Dat in tegenstelling tot Oostenrijk, waar het essentieel is om papiergeld en munten op zak te hebben. Ook in Duitsland wordt Bargeld nog altijd volop gebruikt.
Wat betreft de houding ten opzichte van contant betalen vindt minder dan de helft van de Nederlanders het belangrijk dat dit mogelijk moet zijn; en slechts 13 procent betaalt ook contant als het kan.
Daarmee delen we de laatste plek met de Finnen, want slechts zeven procent van hen heeft de voorkeur om cash te betalen als dat kan, maar iets meer dan de helft vindt het wel belangrijk dat het mogelijk is.
Dat we liever elektronisch betalen, is ook terug te zien bij het aantal ondernemers dat contant geld accepteert.
Van de tien grootste economieën die Raisin onderzocht, staan we ook hier fier onderaan met ruim 20 procent van de mkb-bedrijven die geen contante betalingen meer accepteren.
Als we dan toch niet meer met cash betalen, dan is het ook niet nodig om veel punten te hebben waar je dat geld uit de muur kunt halen, toch? Dat lijkt de gedachtegang bij banken, want ook hier staan we, samen met Finland, onderaan de ranglijsten. Slechts 33 geldautomaten per 100.000 inwoners.
In Finland zijn het er 37 per 100.000 inwoners. In Oostenrijk kan je op elke straathoek geld pinnen, daar zijn er 169 pinautomaten per 100.000 inwoners.
Wat dit onderzoek sowieso aantoont, is dat we als Nederlanders wel erg gevoelig zijn voor disrupties in het elektronische betaalverkeer.
Mocht hier iets in fout gaan, mogelijk door een cyberaanval of andere invloed van buitenaf, dan is het niet alleen vanuit de betalende, maar ook vanuit de ontvangende kant een uitdaging om dit op te vangen.